App blijkt huidkanker goed te herkennen

SkinVision, een app van Nederlandse makelij die potentiële melanomen in een vroeg stadium opspoort,

blijkt goed te werken, zo blijkt uit een voorlopige inventarisatie van de afdeling

Dermatologie van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Huidkanker is de meest voorkomende en snelst groeiende kankersoort. Vaak is deze ziekte goed te behandelen,

maar vroege opsporing is van groot belang. De smartphone kan daarbij helpen.

Voorlopig onderzoek van Monique Thissen, dermatoloog in het Catharina Ziekenhuis, laat in elk geval zien dat mensen met behulp van hun smartphone niet alleen melanomen (10 procent van alle huidkanker), maar ook vrijwel alle andere vormen van huidkanker eerder kunnen opsporen. De app kan in 80 procent huidkanker met zekerheid herkennen en in 95 procent met grote waarschijnlijkheid. Dat zijn cijfers die het oog van een dermatoloog benaderen.

De app helpt de gebruiker onder meer mogelijke verdachte groei op te sporen door de gemaakte foto’s  op te slaan en in de gaten te houden of er in de loop van de tijd veranderingen optreden. Gebruikers kunnen de foto’s via de applicatie eenvoudig delen met hun arts. SkinVision kan ook gewoon een waarschuwing geven op basis van de foto die gemaakt is van een verdacht plekje op de huid.

De applicatie is al drie jaar online en is door de jaren heen wereldwijd ruim 100.000 keer gedownload. In mei 2014 is het Living Lab eHealth in Eindhoven van start gegaan om te kijken wat voor invloed dit soort apps heeft op het huidige zorgsysteem. Apps kunnen ziekenhuizen en huisartsen ontlasten.

CEO Dick Uyttewaal van SkinVision is dan ook blij met de uitslag: hij ontmoette nogal wat weerstand toen hij de app ontwikkelde. Veel ziekenhuizen zijn huiverig voor deze ontwikkelingen.

Er zijn op dit gebied meerdere apps voor huidkanker verkrijgbaar, maar geen enkele werkt op basis van  geavanceerde algoritmen. SkinVision is dan ook de enige app in dit segment die een CE-keurmerk heeft gekregen. Een CE-keurmerk is verplicht voor alle industriële producten die op de Europese markt zijn toegelaten.

De app is gratis te downloaden voor iPhone in de App Store en vanaf woensdag 3 juni 2015 ook in Google Play.